CATALA
 
CASTELLANO
ARTETERAPIA
                             

QUÈ ÉS L'ARTTERAPIA

 

ARTTERAPIA TALLERS EN GRUP

 

ARTTERAPIA SESSIONS INDIVIDUALS

 

ARTTERAPIA CLASSES PER NENS

 

ARTTERAPIA SOCIAL

 

CONTACTE BARCELONA / VIC

 

QUI SOC

 

PROJECTE OASIS

                             
                             

QUE ES L'ARTTERAPIA

 

Dins la Medicina Antroposòfica tenim l’Artteràpia Hauschka creada per la Dra. Margarethe Hauschka amb la guia de Rudolf Steiner, una gran eina per conèixer l'ésser humà i els mecanismes de la seva salut des d'una perspectiva integral on cos, ànima i esperit formen part de la nostra creació diària.

Amb l’Artteràpia treballem amb les qualitats del color i de la forma, creem amb elles a través de l'aquarel·la, el pastel, els 7 tipus de dibuix terapèutic i el fang. Amb l’Artteràpia aprenem que cada color i cada tècnica tenen unes qualitats diferents i que actuen en diferents nivells de l'Ésser reforçant la nostra salut i la nostra voluntat.

Artterapia-01
 

LA TERÀPIA ARTÍSTICA

A través de l'activitat artística, treballem amb la nostra part dreta del cervell que és la que habitualment utilitzem menys. D'aquesta manera, amb l’Artteràpia activem la nostra creativitat, la intuïció, la inspiració i reforcem la memòria. També intensifiquem la percepció dels nostres sentits, i així aprenem a mirar la naturalesa i tot el què ens envolta amb més profunditat i consciència, reconnectant-nos de nou amb l’alegria del joc i l'ésser creatiu.

 

EL  IOGA DEL COLOR

El color és la trobada de la llum amb la matèria,  un regal del món espiritual, un aliment per l’ànima. En l’Artteràpia, cada color té una qualitat diferent, una vibració que penetra vivificant el nostre camp energètic i actuant sobre la nostra salut física i emocional. 

Amb l’Artteràpia, a través del color i del gest podem posar en moviment allò que està bloquejat en el nostre interior donant-nos la oportunitat de poder-ho transformar. Allà on posem la nostra intenció i la nostra atenció, l'energia actua.

Amb l’Artteràpia treballar amb el color és també una meditació, un espai de quietud per estar amb nosaltres mateixos gaudint del moment present i connectant amb la nostra essència, que és crear i experimentar amb alegria.

Artterapia-02
                             

ARTICLES ARTTERAPIA

 
L'ART COM A TERÀPIA (Dra.Margarete Hauscka)

Sense l'Art és impensable una existència humana digna. Quan més domina la màquina la nostra època, més clar es fa que l'Art pot ser l'únic antídot davant l'excessiva mecanització de la vida. Només l'Art pot donar a la nostra vida un caràcter veritablement humà, doncs té una especial relació amb l'essència més íntima de l'ésser humà. Només l'ésser humà pot crear i transformar les formes lliurement trobant així la seva més profunda plenitud.

Les tres grans esferes de la cultura humana; la religió (espiritualitat), l'art i la ciència, corresponen a les tres activitats fonamentals de l'ànima; la voluntat, el sentiment i el pensament. L'Art es relaciona íntimament amb el sentiment, amb el cor, l'ésser humà que edifica el seu propi món de bellesa dins la creació divina.

L'alè que vivifica l'Art ha animat sempre el pas de cada època de la humanitat i les obres d'art que han sobreviscut són els grans testimonis de formes d'existència actualment extingides. Les piràmides, els temples grecs, les catedrals gòtiques, les estàtues i pintures que ens queden dels mil·lennis ja passats, constitueixen a dia d'avui l'expressió més fidel dels sentiments dels éssers humans d'abans i de la seva relació amb l'esperit. Però en el transcurs del temps la relació entre religió, art i ciència ha canviat molt. Avui en dia reina la ciència, amb el seu pensament racional i analític, l'home està encadenat a un món cada vegada més mecanitzat i fred. El cervell i el sistema nerviós dominen el nostre temps fins i tot en el pla artístic. El pensament i la voluntat porten una existència separada.

Les activitats artístiques activen les facultats creadores debilitades i poden convertir-se, doncs, en remeis plenament indicats pels perillosos efectes de la cultura cerebral que domina avui a la societat actual. L'activitat artística restitueix a l'ànima l'aire que necessita per respirar i uneix, de manera saludable, els processos del pensar, del sentir i de la voluntat. La voluntat està relacionada amb el metabolisme, el pensament i la representació mental amb el sistema nerviós, i el sentiment viu en tots els processos rítmics.

 
EL TREBALL ARTÍSTIC

Tota activitat artística és en realitat una unió viva i saludable de percepció, sentiment i voluntat. Els estímuls procedents d'impressions externes o internes que es mouen en l'ànima no viuen en nosaltres de forma passiva, sinó que són acollides per la calidesa del goig creador. L'ésser humà es troba en harmonia dins l'activitat creadora, la seva acció artística es centre en el seu jo i deixa el segell del seu esperit en la matèria, donant així un cos a les seves idees. Amb el treball artístic oposa una acció terapèutica a les tendències patològiques de l'època. Posa en acció el seu propi centre. Permet que la seva ànima irradiï cap a ambdós pols del seu ésser i els uneix amb una activitat amorosa. L'art és una humanització del món.

 
LA PINTURA

El món del color té una relació molt particular amb les forces del cor. Els colors són el reflex dels nostres sentiments. De la mateixa manera que els colors neixen d'una oscil·lació entre la llum i la foscor, l'ànima oscil·la entre el goig i el dolor de viure, viu en la varietat de matisos de les nostres emocions. Quan el ritme del sentiment humà es desequilibra, es produeixen nombroses alteracions en la respiració i en la circulació que s'estenen per una banda cap els processos nerviosos i per l'altra cap als fenòmens digestius.

Al pintar donem una forma exterior a la imatge interna, traduint les impressions rebudes del món que ens envolta o les imatges que sorgeixen del nostre interior, és com una expiració i inspiració. El pintar oscil·la constantment entre la contemplació i l'acció i entre aquest dos processos hi ha el judici del sentiment que dirigeix el pinzell. La respiració es fa més profunda i activa les sensacions i percepcions dins la vida quotidiana. L'amor pel món dels colors ens fa més indulgents, més pacients i desperta l'interès per la vida.

 
EL MODELATGE

El fang és una substància terrestre. Al modelar durant un cert temps, ens sentim més ferms sobre la terra i alhora ens movem amb més seguretat, estem més ben ubicats en l'espai. Això és degut a què junt a d'altres sentits, posem en acció el tacte i el sentit de l'equilibri amb què ens orientem en l'espai. És interessant, però, treballar amb les metamorfosis per no quedar-nos fixats en la forma. El fang pot ajudar molt en casos de vertigen, angoixa, pèrdua de l'orientació i també en casos de falta de concentració, pèrdua de la memòria i nerviosisme.

Resum de l'article “L'Art com a Teràpia” de la Dra.Hauschka